http://www.elle.hu Lost in translation: Dutch feeling

Lost in translation

There is only one happiness in life, to love and be loved.

Wednesday, October 18, 2006

Dutch feeling

Tegnap kicsit kívülről láttam magamat és a magyar embereket. Egészen különleges élmény volt. Nem mondom, hogy ilyet még soha nem éltem át, de most valahogy felnagyítva éreztem azt, amit máskor csak sejtek.
Holland diákok érkeztek a sulinkba, én pedig elvállaltam, hogy 2 napot pesztrálom őket - idegenvezetek, beszélgetek, kérdezek és kérdésekre válaszolok, együttműködöm, részt veszek a programokban, jól érzem magam, ilyesmi.
A tegnapi nap programja: közös vetélkedő "My town, your town" címen. Gyakorlatilag ismerkedés a holland és magyar kultúrával egy megadott témában, majd egy kreatív prezentáció készítése és előadása kb. 10 percben. Ennyit a formaiságról.
Mi a "Hungarian and Dutch food" témát kaptuk, amit meglehetősen szervezetlen, de hosszú előadással prezentáltunk. Mindegy, a lényeg, hogy jól éreztük magunkat.
A nap jelentős részét az Árkád Inter Sparjában töltöttük különféle magyar ételek/élelmiszerek tanulmányozásával és a holland diáklányok kiváncsi, olykor hüldező megnyilvánulásának "társaságában".

A bevásárlókörút végén a kosár tartalma:

1 db kefír (nem ismerik a hollandok -ki gondolta volna! a nagy tehénfejő nép!)
1 db traubiszóda (ginger ale magyar style)
1 db zacskós meggyleves (a legnagyobb ámulatot kiváltó attrakció! "ez olyan, mint a gyümölcs shake?!")
4 db túró rudi (a pöttyős az igazi! - ezt feltétlenül hozzá kellett tennem. - 98%-ban ízlett!)
1 zacskó Duna kavics (old school édesség a javából. Kiváncsi tekintetek, de abszolút nyerő!)

A prezentációk szenzációsan sikerültek, kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel álltak ki a "színpadra" a csoportok. Élvezet volt nézni.
Meglátásom szerint a legnagyobb különbség a magyar és a holland tanoncok között, hogy a hollandok sokkal felaszabadultabbak, optimistábbak, mosolygósabbak, nyitottabbak. De ez szerencsére ragadós!
Miért nem tudunk mi is ilyenek lenni?
Csak lazítani kéne egy kicsit. Fűben ülni, csokit enni, mosolyogni .. Ez olyan megeröltető?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

poker chip sets
casino poker chips