http://www.elle.hu Lost in translation: Boldog ballerina

Lost in translation

There is only one happiness in life, to love and be loved.

Monday, September 25, 2006

Boldog ballerina

Visongó, rohangáló gyerkőcök. Úgy 25 egyszerre, egy helyen. Nem semmi.
De édesek. Gyönyörűek. Őszinték, mosolygósak, cserfesek és.. szabadok.
Szabadon futkosnak, nevetnek, kérdeznek, amikor kedvük tartja. Szemükből süt az ártatlan tisztaság.
Mind egytől egyig okosak. Mind tudja, mit akar és mit nem. Kivétel nélkül kiforrott egyéniségek.
Én meg csak ülök és bámulom őket. Magasabb vagyok, mégis felnézek rájuk.
Kérdeztél már meg gyereket, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz?
Pontos elképzelésük van róla. Mindegyiknek. Tudják azt is, hogy lesz-e férjük, hány gyerekük lesz és hogy milyen anyukák vagy apukák lesznek ők maguk.

Elkezdődik a táncóra. Futás körbe-körbe. Ez a bemelegítés.
A kör közepén dundi, rövid göndörhajú kislány álldogál. Egyáltalán nem azért, mert meg van szeppenve. Csak épp nincs kedve céltalanul szaladgálni. Inkább leül egy sarokba és csendben Micimackó módra gondol-kozik. Nem tudom megállni, hogy ne őt nézzem.
De eljött a játék ideje. Mókusost, mókusost!!! - üvöltik egyszerre. Az óvónéni hulahoppkarikákat szór a padlóra, s a következő percben mindenki elfoglalja a helyét egy-egy karikában. Tapsra szaladgálni kezdenek, majd egy másik karikába huppannak. Igen ám, de közben csökken a karikák száma is. Egy gyerkőcnek nem jut hely. Ki kell állnia.
Konfliktushelyzet, amelyről néha tudomást sem vesznek, máskor meg komoly vitákat, sértődéseket,sőt olykor sírás-rívást okoz.
Van egy mókamester is a csoportban. Barna kislány, piros kendővel a fején. Nagy fazon. Vagány, szókimondó, eleven és mindig van egy vicces megjegyzése, akármi legyen is a gyakorlat.
Egy igazi démon -ahogy mondani szokták, de ő még csak most töltötte be az 5-öt.

"Tetszik a ruhám?" - áll elém egy kislány az óra végén. Mosolyognak hatalmas kérdő szemei. Alig, hogy megdícsérem barbirózsaszín tüllszoknyáját, megáll mellette a kék dresszes barátnője és nekemszegi a kérdést: "Te ki vagy?"

Hogy én ki vagyok? Hát... ö... izé. Tudod, én már nagy felnőtt vagyok, éppen ezért.. nem tudom.
Jaj, dehogynem. Persze, hogy tudom. 22 éves tanuló vagyok, szeretek táncolni, olvasni, írni, moziba járni, barátokkal találkozni..
"Én ballerina vagyok" - szólal meg a tüllszoknyás és kettőt pördül maga körül, széles mosoly a száján. Csak úgy sugárzik, hogy boldog. Egy boldog ballerina.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

poker chip sets
casino poker chips